OŠ "Branko Radičević" Lugavčina

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

Сећање на Живорада Жику Лазића (1933-2009)

El. pošta Štampa PDF

Ове године, навршава се деведесет година од рођења нашег мештанина, писца и сценаристе Живорада  Жике Лазића (1933-2009). Тим поводом, у суботу, 16. септембра 2023. године, одржано је књижевно вече посвећено завичајном писцу.

Као организатор дешавања, наша школа је имала ту част да угости књижевника и академика Матију Бећковића, који је, најпре, посетио просторије школе и имао прилике да види "Учионицу Ризницу" и "Кутак Жике Лазића" у коме се налазе: пишчев радни сто, писаћа машина и део библиотеке. Затим се, у просторијама Дома културе, Бећковић обратио мештанима Лугавчине, присећајући се заједничких тренутака које је провео са Лазићем, као и догодовштина из тог периода. Тако смо се подсетили Жике Лазића, књижевника, новинара, аутора сценарија за многобројне популарне југословенске серије и филмове, који је надалеко прославио своје село и завичај и оживели заједничке успомене два пријатеља. У даљем току вечери, публика је уживала у стиховима поеме „Ћераћемо се још” и Бећковићевој надахнутој интерпретацији. 

Директор школе Бора Милошевић, најавио је будућа културна дешавања у оквиру школе, а програм је водила професорка српског језика и књижевности Данијела Стокић. 

У прилогу можете погледати фотографије и репортажу.

Сећање на Жику Лазића-фотографије

https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5273838/mestani-lugavcine-cuvaju-uspomenu-na-ziku-lazica.html