OŠ "Branko Radičević" Lugavčina

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

Дружење са књижевницом Валентином Вањом Дабић

El. pošta Štampa PDF

У петак, 25. новембра 2022. године у просторијама ОШ „Бранко Радичевић“ организовано је дружење са завичајном списатељицом Валентином Вањом Дабић.

После уводне речи директора школе и наставнице српског језика, Данијеле Стокић, који су нас увели у књижевни опус и свет стваралаштва књижевнице, ученици су имали прилику да се упознају са ауторком, која је деци дочарала свој доживљај писања и тајну стварања књига.

Романописац и песникиња, Валентина Дабић, која живи у Лугавчини већ тринаест година, пореклом је из Источне Србије, из села Рибаре, које се налази у подножју Хомољских планина. Ауторка се представила ученицима књигама: „Последњи Хомољски горштак“ (роман), „Аманет“ (збирка песама) и „Од млека па довека“ (аутобиографска новела).

Књижевница нам је говорила о свом завичају и одрастању, магијском свету Хомоља о којем јој је дека причао, сећању на своју школу и драгим успоменама које носи у своме срцу. Оставља нам у аманет своја сећања на веру, обичаје и драге људе којих више нема, а који су поносно бранили и чували своја огњишта.

На крају дружења ауторка поручује да не заборавимо ко смо и одакле смо, где су нам корени и да се не стидимо свога порекла. „Срамота је лагати и красти, а оно што нам је Бог дао, то се мора поштовати“ (речи су и јунака романа, Вује Пржака).

Читајући нам одломке из својих књига и песме из збирке „Аманет“, Вања нам поручује да су сећања оно што нам остаје после драге особе и треба се трудити да будемо што бољи према нашим најближима, да причамо више са њима, јер нас то неће коштати, а њима ће много значити.

У пријатној атмосфери, ученици су пратили и слушали стихове са великом пажњом.

Дружење са књижевницом Валентином Вањом Дабић