OŠ "Branko Radičević" Lugavčina

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

Посета Музеју Николе Тесле и Сајму књига

El. pošta Štampa PDF

Ученици ОШ „Бранко Радичевић“ су у четвртак, 27. октобра 2022. године, у раним јутарњим часовима кренули путем Београда. Са наставником физике Зораном Аћимовићем, наставницом српског језика Данијелом Стокић, педагогом Мајом Милосављевић и секретаром школе Маријом, посетили су прво Музеј Николе Тесле. Посета је садржала више активности. Ученици су имали прилику да погледају петнаестоминутни кратки филм о Николи Тесли и упознају се са биографским подацима великог научника, затим су разгледали експонате и патенте, као и урну са посмртним пепелом Николе Тесле у облику сфере. Након тога, учествовали су у занимљивом експерименту са неонским цевима и високофреквентим трансформатором, и том приликом, могли су да виде симулацију муње. Како је људско тело проводник, они који су се нашли око Теслиног калема, проводили су струју до неонских сијалица које су држали у рукама, али је нису осетили, јер је у питању струја малог интензитета.

Ученици су са својим наставницима наставили посету Београду и обишли су 65. Међународни београдски сајам књига. То је била прилика да се упознају са најновијим издањима, али и неким старијим издањима књига и стрипова, као и да се сретну, друже и разговарају са дечијим писцима и другим јавним личностима, да се сликају са познатим књижевницима, међу којима је био и Љубивоје Ршумовић. Ни гужва није реметила њихов дух, јер је посета овој манифестацији оставила добар утисак на ученике. Имали су довољно времена да обиђу жељене штандове и купе планирана дела.

Након тога, ученици су провели слободно време на Ади Циганлији, шетали су Савским кејом, уживали у сунчаном дану, више летњем, него јесењем и у договорено време окупили се на паркингу и кренули кући, неко са књигом, а неко са лепим утиском.

Фотографије са једнодневног излета