OŠ "Branko Radičević" Lugavčina

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

Наставна посета ученика Музеју града Смедерева, Историјском архиву и Народној библиотеци

El. pošta Štampa PDF

Наставна посета ученика Основне школе „Бранко Радичевић“ из Лугавчине Музеју града Смедерева, Историјском архиву и Народној библиотеци

 

У петак, 10. јуна 2022. године, ученици шестог и седмог разреда су у оквиру својих школских активности и у пратњи предметних наставника Историје и Српског језика, као и директора школе, посетили: Музеј, Историјски архив и Народну библиотеку у Смедереву.

Мирослав Лазић, кустос музеја, повео нас је у обилазак сталне поставке, изложбе и лапидаријума.

Ученици су могли  да виде занимљиве експонате из средњег века, основну изложбену поставку под називом Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе и изложбу Од грожђа до гвожђа.

Након музеја ученици су обишли Историјски архив града Смедерева и Народну библиотеку Смедерево.

 

Директорка Архива др Данијела Милошевић, архивиста Неда Мирић и архивска помоћница Маја Илић су интерактивним приступом и теоријским предавањима о Архивима, архивској грађи и архивским фондовима, ученицима приближиле рад Архива и објасниле њихов значај за грађане и научнике. Тако су се ученици упознали са једним сегментом рада установе, као што је чување, обрада и презентовање културних добара, a погледали су и изложбу Милан С. Јовановић.

Након тога, ученици су упловили у свет књига и упознали се са начином рада библиотекара, начином приступа библиотеци и књижевном фонду.

Имали су част и привилегију да погледају и држе у рукама старе и ретке књиге које се чувају у Народној библиотеци, а датирају још из 14. и 15. века.

 

Директорка Градске библиотеке у Смедереву, Марина Лазовић, повела je ученике у обилазак просторија Народне библиотеке. Ученици су посетили: Позајмно одељење, Одељење стране књиге, Одељење стручне књиге и Дечје одељење.

Овом посетом ученици су имали прилику да се упознају са установама културе и историјским споменицима града Смедерева.

Фотографије ученика