OŠ "Branko Radičević" Lugavčina

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

Kroz igru do znanja

El. pošta Štampa PDF

Svetosavska nedelja obeležena prikladnom akademijom, svečanim ručkom, raznim umetničkim aktivnostima nastavnika i učenika, ali glavni događaj bio je kviz.

  U sredu, 30. 01. 2013. godine, održan je kviz „STAZAMA SVETOG SAVE“ u osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Lugavčini, opština Smederevo. Već tradicionalno u okviru svetosavskih aktivnosti, učenici, učitelji i nastavnici izrađuju razne slike, pripremaju akademiju za sam dan slave, recituju i čitaju priče o našem prosvetitelju, ali najvažniji deo te nedelje je svakako kviz. Takmičenje se održava u dve kategorije, prva-učenici od drugog do četvrtog razreda i druga-učenici od petog do osmog razreda. Pitanja obuhvataju sva pitanja vezana za sadržaje koji se obrađuju na časovima i to iz oblasti matematike, srpskog, prirode i društva, engleskog, francuskog, likovnog, geografije itd.

 

   Svako odeljenje ima po jednog predstavnika u grupi, a takmičarskih grupa ima tri. Učenici sami smišljaju naziv svoje ekipe, pripremaju se ko će da pritiska taster, ko će da odgovara. Sve te pripreme traju i u školi i van škole čitave nedelje, što je divan način da se deca malo više druže naročito u ovom periodu kada je računar „najbolji drug“. Ono najprivlačnije za učenike a vezano za kviz su i sama pitanja. Već je rečeno da obuhvataju sve oblasti školskog programa, međutim, pitanja su vesela, smešna, pokrivaju i sferu opšteg obrazovanja što je možda i najlepši deo kviza. Ove godine dodata je i moderna muzika uz koju su učenici igrali dok je žiri sabirao rezultate.

     Nagrade su bile prikladni paketići za sve učesnike i voditelje, a pobednici su dobili i po knjigu. Naravno, nagrada je i pohvala predmetnih nastavnika i učitelja i možda po koji plusić za bolju ocenu. Za pripremu i realizaciju kviza neophodna je svakako i računarska oprema, projektor i platno, čime je naša škola opremljena. Pored toga, dobra volja, pozitivna osećanja prema plemenitom pozivu nastavnika, ogromna želja da se učenici motivišu da uče i vole znanje, čime je takođe naša škola izuzetno „opremljena“ .

Članak pripremila Tanja Đorđević, nastavnica engleskog jezika u razrednoj nastavi

„Branko Radičević“, Lugavčina, Smederevo